Mitähän "aitoa"  voisin tehdä tällä saavuttamallani hyvällä ruotsin kielen tuloksellani? En nyt juuri viitsi lähteä Ruotsiin ikään kuin käyttämään ruotsin kieltä, koska nyt on muuta erittäin tärkeää tekemistä täällä Suomessakin. Ja on varmaankin hyvin pitkään. En myöskään aio lähteä kiertämään Suomea erityisesti siinä tarkoituksessa, että kohtaisin ruotsinkielisiä ihmisiä joiden kanssa luontevasti rupeaisin juttelemaan. Enhän minä lähde kiertämään Suomea siinäkään tarkoituksessa, että joutuisin kanssakäymisiin englantia puhuvien kanssa.  Paitsi että ajoittain sattumalta joudun ihan vaikka missä. Sen sijaan olen kauan halunnut lähteä pitkäksikin aikaa johonkin maahan, jossa puhutaan yleisesti englantia. Silä käytännön englantia pitäisi meikäläisen parantaa tuntuvasti. Siihen on hyvä syy.

En ole aikoihin katsellut TV:tä, mistä olen iloinen. Onpahan sitten tullut saatua enemmän aikaiseksi sellaista mikä edistää omia juttuja. Onhan TV:ssä kannatettavia ohjelmia, mutta ei niin mielenkiintoista että minun kannattaisi alkaa seurata ohjelmatietoja sillä mielellä. Miksi sitten katsoisin myöskään ruotsinkielisiä ohjelmia. Olen niitä ja myöskin englanninkielisiä ohjelmia joskus katsellut paljonkin, mutta aikansa kutakin. Niin ja englanninkielisten vaikkapa asiaohjelmien katselulle olisi perusteitakin.

Ruotsinkielistä oman alani  kirjallisuutta lukisin yhtä mielelläni kuin muutakin, kunhan vastaan tulisi (tämä oli kielikuva). Suorastaan toivon että tulisi, sillä tietyn aihepiirin kirjallisuudella alkaisi olla näinä aikoina käyttöä. Ja tietyn "maantieteellisen" alueen. Mutta en rupea lukemaan ruotsinkielistä kirjallisuutta vain voidakseni todeta lukeneeni ruotsinkielistä kirjallisuutta. Pitäähän asioilla sentään jokin järjestys olla, ainakin omalla  kohdallani. Englanninkielistä tekstiä luen koko ajan, sillä sitä (ja usein vain sitä) on. Ja englannin kielen merkittävä asema aiheuttaa seurausvaikutuksineen sen, että englannin merkitys edelleen kasvaa. Tämä on vain minun mielipiteeni.

Onnelliseksi lopuksi vielä, että lähiaikoina aion etsiä kuumeisesti ruotsalaisten kirjoittamaa tietyn alan kirjallisuutta. Toivottavasti sitä sitten Ruotsissa on ja sieltä tänne saa.